Skip to content

Hummus – specijalitet Bliskog istoka

  • by

Hummus spada u jednu od najzdravijih poslastica. Hummus je zapravo namaz od slanutka/leblebija i sezama uz dodatak začina. Krasi ga reputacija bogatog ukusa, hranjivosti i niske kalorijske vrijednosti.

Hummus sadrži velike količine željeza, vitamina C, B6, mangana, bakra, folne kiseline i amino kiselina, a pored toga je i dobar izvor proteina.

Triptofan, fenilalanin i tirozin su amino kiseline koje se nalaze u hummusu i koje promovišu dobar i kvalitetan san i podižu raspoloženje. Leblebije su efikasne u sprečavanju nagomilavanja holesterola u krvnim sudovima, a regulišu i nivo šećera u krvi. Hummus sadrži i dosta omega 3 masnih kiselina, koje su odlične za poboljšanje inteligencije i održavanje zdravog srca.

Ovaj specijalitet nam dolazi sa Bliskog istoka i jedno od najpopularnijih jela ne samo na Bliskom istoku nego i u cijelom svijetu. Kako se hummus proširio svijetom, tako su se pojavile razne varijacije ovog recepta.

Namaz ili pašteta od slanutka pogodna je za djecu i sportaše te sve osobe s posebnim prehrambenim navikama. Konzumirati ga mogu i vegetarijanci i vegani jer nema sastojke životinjskog podrijetla.

Dakle, hummus ne sadrži masnoće životinjskog porijekla kao ni hidrogeniranu biljnu mast, ne sadrži holesterol ni gluten te se može pohvaliti izrazito niskim glikemijskim indeksom.

Možete ga koristiti kao namaz u sendvičima, kao preliv za salatu ili testeninu ili kao umak za sirovo povrće i prilog za glavna jela. Priprema hummusa je veoma jednostavna i na internetu ćete pronaći mnoge recepte. Za njegovu pripremu je potrebno samo nekih desetak minuta.

U 100 grama hummusa ima 10 g masti od čega 90 posto nezasićenih masnih kiselina, zatim 14 g ugljikohidrata, 6 g vlakana te 8 g proteina. Ta količina sadrži tek 166 kalorija.

Hummus se može servirati na različite načine, a najviše se koristi kao namaz za hljeb ili kao dip sa svježim povrćem, poput narezanih mrkvi ili celera u listu. Hummus je odmah spreman za jelo kao samostalni obrok ili prilog, a može se jesti u svako doba dana i u svim prilikama.

Može se poslužiti kao namaz za doručak ili predjelo, užina na poslu uz sendvič ili kao zdravi obrok u školi. Izvrstan je za finger food party, a može se poslužiti i uz roštilj.

Originalni hummus se pravi sa slanutkom/leblebijama, ali su vremenom nastale razne varijante. Mi u svojoj ponudi pored Hummus Natural imamo i sljedeće okuse:

  1. Hummus Badem
  2. Hummus Đumbir
  3. Hummus Ljuta Paprika
  4. Hummus Shiitake Gljive

Potražite svoj omiljeni okus Domestic hummusa kada sljedeći put svratite to Vašeg omiljenog supermarketa. Javite nam se i pišite nam Vaše utiske putem naših društvenih mreža (linkove na vrhu i na dnu stranice) ili putem emaila info@domestic.ba.

Leave a Reply

Your email address will not be published.