Skip to content

Kikiriki puter: mnogostruko zdrava i korisna poslastica koju treba odmjereno konzumirati

  • by

Kikiriki puter nam dolazi iz Južne Americe i nezaobilazan dio američke tradicije i kulinarstva. Iako u grubo mljevenoj pasti od kikirikija stanovnici Južne Amerike uživaju preko hiljadu godina, proizvodnja finog, dorađenog putera počela je u SAD-u prije otprilike stotinu godina.

S obzirom da se kikiriki puter veže za američku fast food hranu, stekao je reputaciju nezdravog i štetnog proizvoda. Istovremeno, na policama trgovačkih centara moguće je pronaći ovaj proizvod, ali je on često sa dodacima šećera, soli i palmina ulja, a kao takav štetan  je za zdravlje – i liniju.

Ipak, popularnost 100% kikiriki putera je u porastu zbog svojih nutricionih vrijednosti. Kikiriki puter u svom sastavu sadrži: proteine, ugljikohidrate, vitamin E, vitamine B-skupine (poput niacina, tiamina, piridoksina i pantotenske kiseline), magnezij, natrij, bakar, kalcij, fosfor, selen, željezo, kalij i vlakna – između ostalog.

Nutritivne vrednosti putera od kikirikija

100 grama kikiriki putera sadrži:

  • masti – 49,2 g, od čega zasićene samo 6,8 grama
  • energija– 623 kcal
  • ugljeni hidrati – 16,1 gram od čega 4,0 grama šećera
  • vlakna– 8,5 grama
  • proteini – 25,8 grama
  • so – 0,4 grama

Udeo masti koje se nalaze u ovom puteru mnoge navode da pomisle da je loš za organizam i krvne sudove, ali ukoliko ga ne koristite previše, ove masti dobro dođu organizmu. Ni zasićene masti neće uticati nepovoljno na zdravlje, već će čak pomoći kod regulacije određenih hormona kao što je testosteron i vitamin D.

Uz manji broj zasićenih masti, nezasićene masti koje se nalaze u puteru od kikirikija su mononezasićene i polinezasićene. Te vrste masnoća pomažu kod snižavanja holesterola, smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i snižavaju krvni pritisak. Uz to imaju i antupalna svojstva koja će ujedno jačati imunitet.

Nutritivna bomba – paziti na količine

Puter od kikirikija sadrži zdrave mononezasićene i polinezasićene masnoće, ali je i bogat kalorijama, stoga je važno pripaziti na količinu koju ćete konzumirati.

Samo 2 kašike putera sadrže 188 kalorija. Stoga optimalna, zdrava mjera bila bi jedna kašika na dan (oko 95 kcal).

Budući da obiluje proteinima, odličan je izbor za vegetarijance i vegane, koji moraju paziti na dovoljan unos upravo ovog nutrijenta.

Zahvaljujući proteinima i zdravim masnoćama, često ga biraju i sportisti jer im pruža dodatnu energiju za sportske napore. 

Kikiriki puter bogat je izvor i zdravih vitamina B-skupine, poput, koji donose višestruke koristi za vaše zdravlje.

Dobrobiti putera od kikirikija

  1. Sadrži masnoće koje su zdrave za srce

Puter od kikirikija sadrži mononezasićene masnoće, koje su zdrave za vaše srce. Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju zdrave varijante putera od kikirikija imaju manji rizik od srčanih oboljenja.

Nezasićene masnoće iz kikirikija snižavaju nivoe lošeg kolesterola, a s druge strane pomažu u cirkulaciji dobrog holesterola.

Konzumacijom ovog putera smanjit ćete rizik od kardiovaskularnih oboljenja i koronarne srčane bolesti.

  1. Pridonosi osjećaju sitosti

Vjerovali ili ne, iako je kaloričan, puter od kikirikija vam čak može pomoći da izgubite neželjene kilograme.

Konzumacijom 2 kašike ovog putera u organizam ćete unijeti oko 2 g vlakana i čak 8 g proteina, što će vam pružiti dugotrajan osjećaj sitosti.

Pojedete li ujutro, primjerice, krišku integralnog kruha na koju ste namazali žlicu putera od kikirikija, lako ćete izdržati bez jela do sljedećeg obroka i nećete pasti u napast da neprestano nešto grickate.    

  1. Smanjuje rizik od kroničnih oboljenja

Istraživanja su pokazala da kikiriki puter može pomoći u prevenciji različitih kroničnih oboljenja poput dijabetesa.

Ovaj puter sadrži magnezij, koji je čuvar zdravlja vašeg srca i kostiju, zatim kalij, koji pomaže funkciji mišića, snižava krvni tlak i smanjuje rizik od moždanog udara, te vitamin B6, koji je pravi podizač imuniteta.

Zahvaljujući obilju magnezija, kikiriki pomaže i u regulaciji razine šećera u krvi.

Jedna studija objavljena u Journal of the American Medical Association otkrila je da se kod osoba koje dnevno konzumiraju po 2 žlice putera od kikirikija najmanje pet dana u tjednu rizik od dijabetesa smanjuje za 30 posto.

Neka su istraživanja čak pokazala da kikiriki puter smanjuje i rizik od raka debelog crijeva kod žena.  

  1. Čuva moždane funkcije te smanjuje rizik od demencije

Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu namirnice bogate niacinom imaju manji rizik od Alzheimerove bolesti za čak 70 posto!

Jedna od takvih namirnica bogatih niacinom je upravo – kikiriki puter . 

  1. Pridonosi zdravlju i ljepoti vaše kože i kose

kikiriki puter sadrži vitamin B12 ili kobalamin, koji je poznat po tome što pridonosi zdravlju kože.

Kikiriki je dobar izvor vitamina B2 ili riboflavina, koji štiti kožu od suhoće i pucanja. Ovaj vitamin zaslužan je i za zdravlje, rast i ljepotu kose.

Stoga, konzumirajte ovaj puter za zdravlje, ljepotu i sjaj vaše kose i kože.  

Dakle, kikiriki puter u svom prirodnom sastavu, dakle čisti, fino mljeveni kikiriki, bez dodataka poput šećera, donosi brojne zdravstvene dobrobiti. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.